Finlandssvensk klasskamp

Maria Björnberg-Enckell, högt uppsatt Helsingforspolitiker och ”född med silversked i munnen”, råkade som bekant avslöja sina fördomar genom ett lite för uppriktigt blogginlägg för ett tag sedan. Stormen som följde är knappast någon överraskning i ett litet parti som SFP, med medlemmar såväl från landsbygd (där det går betydligt bättre för dem i val) som från större städer. Att man som boende på lands- eller glesbygd vill försvara sig mot påståenden om medfödd otalang att uppföra sig i de ”fina stadsrummen” är helt förståeligt. Och som någon form av försvarstal för Johanssons oacceptabla beteende (= sexuella trakasserier) är Björnberg-Enckells resonemang i det ifrågavarande blogginlägget alldeles befängt. Att resonemanget i sig är befängt kan alla säkerligen hålla med om, om något bevisar det att det snarare är de som är födda i de fina stadsrummen som inte kan några som helst beteendekoder. Det som intresserar mig mer än det löjliga resonemanget är Björnberg-Enckells analys om varför det blev så mycket uppståndelse. Det var först i ett senare skede hon verkade inse att det hade något att göra med sakinnehållet, därför var hennes första respons att det är tabu att tala om klass i Finland.

Det anser jag vara den springande punkten. Björnberg-Enckell har ju faktiskt, med sitt befängda påstående, försökt initiera en klassdiskussion i vårt stagnerade finländska samhälle. Att diskutera klass är lika aktuellt idag som det någonsin varit. I ett välfärdssamhälle som gynnat alla lite, men istället skapat enorma skillnader i fråga om exempelvis levnadsstandard och hälsa, har klasskillnaderna helt klart ökat. I Finland ärver vi dessutom ofta den socio-ekonomiska bakgrund vi föds till, en levnadssituation och ett klassarv som förs vidare. Istället för att sitta och vänta på att den oreglerade marknadsekonomin skall komma ridande på sin vita springare och befria oss alla, har vi även i Finland ett ansvar att våga se sanningen och de verkliga förhållandena i vitögat, och föra en klassmedveten politik. För att den medvetna politiken skall kunna uppstå behövs diskussionen, genom begrepp som alla känner till.  I Sverige vågar man redan tala klass i olika sammanhang, i fråga om utbildning och arbetsliv, stadsplanering och folkhälsa. Där menar man inte utfärden i högstadiet när man talar om klassresor och viktigast av allt, där försöker man undvika skuldbeläggande när man talar klass. I Finland har vi istället fortfarande misslyckade och lyckade invånare, folk som inte tar hand om sig och de som gör det, folk som dricker måttligt och motionerar och de som inte gör det, folk som snällt följer lagar och kriminella. Hos oss talar statistiken ett tydligt språk. Problem gällande allt från ekonomi till alkoholmissbruk hopas inom vissa befolkningsgrupper, problemen går ofta i arv från föräldrar till barn, och klyftorna ökar. Vi tar inte tag i det grundläggande problemet då vi klamrar oss fast vi föreställningen om att vissa lever i självförvållad misär medan andra tagit vara på de möjligheter som givits dem. Det som statistiken istället borde säga oss är att Finland idag inte är ett land med jämlika medborgare, ett faktum som man i en ”välfärdsstat” borde ta på allvar. Genom att tala klass talar man om problematiska samhällsstrukturer, inte vissa medborgares misslyckanden. Att tala om klass är inte förlegat, att tala om allas lika möjligheter är det.

Således, Björnber-Enckell, har du nog rätt i att klass är ett tabubelagt begrepp i Finland. Men att det är de som är födda med silversked i munnen som kommer att gå i spetsen för kampen hade jag väl aldrig trott…

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Finlandssvensk klasskamp

 1. Hej Li!

  Vi på den riktiga finlandssvenska tankesmedjan har läst din blogg med intresse och glädje. Att det finns skärpta ungdomar som du gör att framtiden ser ljus ut.

  Vi hoppas även på en fortsatt diskussion om klass, som verkligen är relevant i Finland/Svenskfinland. Maria Björnberg- Enckell må ha startat den i misstag men nu har vi all orsak att fortsätta.

  Vi läser gärna mer om dina funderingar och länkar till din blogg.

  Gott nytt år!

 2. lianders skriver:

  Jag tackar och bockar!
  Har fått ögonen på er blogg nu, så jag ska se till att följa med den. Jag hoppas verkligen också på en fortsatt diskussion om klass, både i Svenskfinland och Finland i stort (!). Intressant hur vi här t.ex. fortsättningvis debatterar jämställdhet utan att dra paralleller mellan dessa.

  Jag hoppas på ett år utan recession för debatten, recessionen har varat länge nog..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s