Planering för framtiden

I en av valmaskinerna frågar man vad kandidaterna anser om huruvida det ska planläggas för 10 000 nya invånare på öarna Satava och Kakskerta. Frågan är i sig intressant, i och med att Högsta förvaltningsdomstolen denna sommar uttryckligen förklarat en detaljplan som möjliggjort detta olaglig. Orsaken är att detaljplanen stod i strid med den landskapsplan som är i kraft, enligt vilken byggandet ska koncentreras till att förena kommuncentra i Åbo, St Karins, Reso, Nådendal och Pikis. Att kraftigt öka invånarantalet på öarna som är långt ifrån centrum var inte förenligt med denna målsättning. Kandidaternas svar berättar mycket om deras syn på hur staden ska utvecklas.

Att utveckla Åbo till en attraktiv stad för människor i alla åldrar är en målsättning som
förenar alla partier. Men samtidigt bör man planlägga och bygga så att man befrämjar
såväl socialpolitiska som klimatpolitiska målsättningar. I Åbo innebär detta att man
planerar nya bostadsområden så att man tar i beaktande hur kollektivtrafiken  och övrig infrastruktur är ordnad, ser till att kommunala hyresbostäder finns på olika håll i
staden och i centrum, satsar på att bygga tätt och energieffektivt samt tar i beaktande
de möjligheter som snabbspårvägen för med sig. Enligt den utredning som Åbo stad gjort angående snabbspårvägen, utnyttjar man de  möjligheter den erbjuder bäst om den tas i beaktande i stadsplaneringen senast sex år i förtid. Såväl bosättning som service bör planeras längs med spårvägsrutterna. Snabbspårvägen innebär en möjlighet att förbättra förbindelserna inom hela regionen, så att människor lätt och miljövänligt kan röra sig från hem till arbete och tillbaka.

Istället för detaljplaner som i rätten förklaras olagliga, bör man planera Åbo så att de
utmaningar klimatförändringen för med sig tas i beaktande. Såväl miljön som människan  tjänar på energisnålt boende och fungerande kollektivtrafik.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s