Valdag

Den rödgröna vänstern behövs såväl i Finland som i Åbo för att lösa åtminstone två stora samhälleliga problem.

Det första är de ökande klyftorna mellan människor.

Sedan depressionen under 90-talet har klasskillnaderna ökat. Inkomst- och hälsoklyftorna har vuxit samtidigt som nivån på socialskyddet inte höjts. I vardagen syns detta speciellt i hur de tjänster som är avsedda för låginkomsttagare har blivit allt sämre och i fråga om hälsovården hur medel- och höginkomsttagare övergått till att använda med skattemedel subventionerade privata tjänster samtidigt som den offentliga hälsovården blir allt sämre.

Som kommuninvånare har vi enligt grundlagen rätt till den service som kommunen ska ordna. Ett problem som fått fortgå för länge i Åbo är den ständiga underbudgeteringen av social- och hälsovårdstjänsterna. Detta syns även i outsourcing och privatisering av offentliga tjänster, genom vilket ansvaret för tjänsteproduktionen flyttas över till börsföretag, fastän det inte finns någon vetenskaplig grund för påståendet om att en privat tjänst skulle vara mer förmånlig eller kvalitativ än en offentlig. Tvärtom, allt fler kommuner har återtagit produktionen av vissa tjänster efter att man märkt att priserna skenat iväg eller att kvaliteten blivit lidande. Att satsa tillräckligt på bra grundläggande service betalar sig tillbaka väldigt snabbt.

Det andra stora problemet är klimatförändringen.

Bland de viktigaste frågorna under nästa fullmäktigeperiod är förbättrandet av kollektivtrafiken och lättrafiklederna, torgparkeringens framtid, produktionen av tjänster som offentliga eller privata och basservicen. Vi måste planera vårt samhälle så att det är hållbart för miljön och klimatet. Samtidigt kan man förbättra sysselsättningen och befrämja jämlikheten. Genom att satsa på energieffektivitet, en fungerande kollektivtrafik, förnybar energi och en tät stadsstruktur är det möjligt att både spara pengar och minska på klimatutsläppen.

Det lönar sig att rösta på vänstern, om du vill att tjänster produceras i offentlig regi, att arbetstagarnas rättigheter respekteras och att det görs satsningar på utbildning och social- och hälsovård. Vänstern vill ha mer kommunalt ägda hyresbostäder, snabbspårvägen, ett slopande av planerna på en torgparkering, förnyelsebar energi och stöd till ett mångsidigt kulturfält. Vänstern håller fast vid alla människors jämlika rättigheter till en god hälsovård, närbibliotek, kulturupplevelser, kollektivtrafik och hjälp då när man behöver.

För att uppnå dessa målsättningar behövs det dock många rödgröna fullmäktigeledamöter, av vilka jag hoppas få vara en. Det lönar sig att skriva nummer 290 på lappen om du vill ha en flitig, sakkunnig och pricipfast ung stadsfullmäktigeledamot, som garanterat inte är eller kommer att vara medlem i ett enda bäste broder-sällskap.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Valdag

  1. GRATTIS LI! Otroligt val! Lönar sig att vara arg ibland. De finns hopp ändå när folk där i Åbo väljer dig. Lycka till! Ja det finns viktiga frågor som man måste ta på allvar NU.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s